Blog

IPV renova els seus certificats ISO. T’expliquem per què són tan importants els estàndards de qualitat

IPV ha renovat fa poques setmanes els certificats ISO 9001, ISO 14001 i ISO 45001 fins a l’abril del 2023. Amb ells l’empresa reforça la seva aposta per la qualitat, la cura del medi ambient i la seguretat en totes les seves obres i serveis. A l’apartat de ‘Certificats i Classificacions’ de la nostra web trobareu els documents oficials ja actualitzats.

Coincidint amb l’obtenció d’aquests reconeixements normatius, us volem explicar per què són tan importants aquests estàndards de qualitat i aprofitar per fer-ne una mica d’història.

Què és l’ISO?

ISO són les sigles en anglès International Organization for Standardization. Es tracta de l’Organització Internacional de Normalització o Estandardització, i es dedica a la creació de normes o estàndards per assegurar la qualitat, seguretat i eficiència de productes i serveis. Són les anomenades Normes ISO.

L’Organització Internacional de Normalització, present actualment a 193 països, és una organització no governamental i independent. Ara per ara, hi ha redactades més de 22.000 normes ISO que abasten totes les indústries, des de tecnologia i seguretat alimentària fins a agricultura i salut.

Des de quan existeixen les normes ISO?

L’organització ISO va ser fundada el 1926 com a Federació Internacional d’Associacions de Normalització Nacionals (ISA). Durant la II Guerra Mundial, va ser temporalment suspesa. Després l’estat bèl·lic, les Nacions Unides van proposar la refundació d’una organització de normalització a través del Comitè de Coordinació de Normes de les Nacions Unides.

El 1946 representants de 25 països es van reunir a la ciutat de Londres. Tenien l’objectiu de facilitar la coordinació dels estàndards industrials mitjançant la unificació internacional. Va ser durant aquesta reunió quan van posar les bases del que s’acabaria coneixent com ISO. Finalment, l’organització es va fundar oficialment el 23 de febrer del 1947.

On és la seu de l’ISO?

La seu de l’ISO està ubicada a Ginebra, Suïssa, i treballa a 193 països.

Països membres de l’ISO

L’organització de l’ISO té 164 països membres dividits en tres categories: cossos, corresponsals i subscriptors.

 • Cossos: Cossos nacionals que són considerats la màxima representació de país i únics membres de l’organització amb dret a vot.
 • Corresponsals: Aquests membres no tenen la seva pròpia organització de normalització dins del seu país. Les normes ISO actuen en aquests països, però no participen en la creació d’aquestes normes.
 • Subscriptors: Són països més petits, que paguen unes quotes per poder seguir el desenvolupament de les normes.
Normes ISO i els seus diferents tipus

En l’actualitat, hi ha més de 22.000 normes ISO. Cadascuna d’elles està centrada en la normalització, estandardització o regulació d’un element dels serveis i/o productes. A continuació, detallem algunes de les normes ISO més habituals.

  ISO 9001

L’ISO 9001, pertanyent a la família de normes ISO 9000, redacta els estàndards d’un Sistema de Gestió de Qualitat. Ho fa mitjançant guies i eines que asseguren la qualitat dels productes i serveis d’empreses de tota mena, des de pimes fins a grans empreses, independentment de la seva activitat econòmica.

El certificat ISO 9001 de qualitat està enfocat a client. També motiva a tots els treballadors de l’empresa certificada i impacta sobre la direcció, aconseguint un aprenentatge i millora continus. La implementació de la norma ISO 9001 per part de l’empresa implica grans beneficis:

 • Beneficis estructurals que es convertiran en beneficis econòmics.
 • Potenciació de la participació de l’alta direcció de l’empresa.
 • Generació de confiança cap als clients.
ISO 14001

La norma ISO 14001 és l’estàndard que se centra en la gestió ambiental. Té com a prioritats identificar i gestionar els possibles riscos ambientals que es poden generar en una empresa derivada de la seva activitat habitual. Qualsevol firma, sigui quina sigui la seva activitat, facturació, sector, ubicació o mida, pot certificar-se amb la norma ISO 14001.

Els principals beneficis de la norma ISO 14001 són:

 • Reducció de costos.
 • Compliment de la legislació mediambiental.
 • Evitació de la duplicitat d’esforços.
 • Avantatge competitiu enfront de la competència.
 • Facilitat per al compliment d’altres certificacions ISO o OHSAS.
ISO 45001

La norma ISO 45001 assegura la salut i seguretat laboral. Existent des de març del 2018, i substituint a la OHSAS 18001, la norma ISO 45001 estableix una sèrie de requisits mínims que cada empresa hauria de complir i tenir sempre presents per millorar les seves activitats diàries i minimitzar els riscos laborals. Entre els seus beneficis, destaquem els següents:

 • Cercar i identificar els possibles riscos al lloc de treball.
 • Solucionar els errors que poden provocar riscos laborals.
 • Modificar les condicions laborals amb l’objectiu de millorar-les.
 • Tenir una millor organització a l’empresa.
 • Minimitzar els accidents als llocs de treball.
 • Reduir les baixes laborals causades per males praxis al lloc de treball.
 • Disminuir tant els costos com el temps de baixa dels empleats.
 • Demostrar, per tant, la conformitat a clients i proveïdors.
Prev

IPV recupera l'activitat al 100% un cop finalitzada la desescalada pel coronavirus

Foto: Ajuntament Alcoletge/Jordi Clariana
Next

Alcoletge adjudica a IPV la renovació de l'enllumenat públic del municipi